- توضیحات
- دسته: بورس
دبیر کل اتحادیه تعاونیهای پتروشیمی گفت: این انتقاد وجود دارد که چرا باید نرخ ارز برای صنایع بالادستی مبادلاتی باشد،اما برای بقیه با نرخ ارز آزاد. فاصله 20 درصدی این نرخ همان سودی است که دولت به صنایع بالادستی هدیه میدهد.

دبیرکل اتحادیه پایین دست پتروشیمی بر تداوم عرضه محصولات پتروشیمی در بورس کالا تاکید کرد و گفت: وقتی مسئولان وقت وزارت صنعت و معدن طی سالهای 93 و 94 تصمیم گرفتند که محصولات پتروشیمی خارج از بورس کالا عرضه شود، اتحادیه پایین دستی پتروشیمی بزرگترین حامی بورس کالا بود و به این حمایت افتخار میکند.
حسین دّر افزود: حضور در بورس کالا باعث شفافیت هر چه بیشتر در حوزه خریداران و فروشندگان حوزه پتروشیمی شده و امروز امکان استخراج دادههای واقعی از بورس را در مکانیزمی شفاف فراهم کرده است.
وی با بیان اینکه باید از عرضه تمام مواد پتروشیمی در بورس کالا دفاع کرد، افزود: عرضه محصولات پتروشیمی در بورس کالا باعث آرامش بازارها شده و به جز نوسانهای مقطعی که طبیعت بازار است، هم اکنون فرآیند عرضه و تقاضای پویایی وجود دارد.
عضو شورای رقابت در برابر این پرسش که چگونه میتوان به جای تخصیص ارز مبادلهای برای پتروشیمیهای بالادستی، امکان مناسبی برای یکسان سازی نرخ ارز از طریق بورس کالا ایجاد کرد؟ گفت: با توجه به ناعدالتی در تخصیص ارز برای فعالان بازار مواد پتروشیمی این اعتقاد وجود دارد که نرخ تسعیر ارز باید برای بالادستی و پایین دستی یکسان باشد، همواره این انتقاد وجود دارد که چرا باید نرخ ارز برای صنایع بالادستی با ارز مبادلاتی باشد، اما برای بقیه با نرخ ارز آزاد. فاصله 20 درصدی این نرخ همان سودی است که دولت به صنایع بالادستی هدیه میکند.
به گفته این مقام مسئول، وزیر صنعت و رییس شورای رقایت در صورت جلسه شماره 300 خود طرحی را ارائه داد که بر اساس آن محصولاتی که در داخل کشور عرضه میشود، با نرخ ارز مبادلاتی و برای صادرات با نرخ آزاد تسویه شوند. این موضوع کمک میکند تا پتروشیمیها برای تامین نیاز داخلی به تکاپو بیافتند و به این ترتیب مطابق با اصل 44 قانون اساسی همه فعالان بازار با ارز آزاد یا ارز مبادلاتی کار کنند.
وی از راه اندازی سامانه سایا در بستر بورس کالا نیز خبر داد و افزود: این سامانه در حالی به مدد اتحادیه پایین دست پتروشیمی راه اندازی شده که در مورد سامانه سایا انتظار میرفت، دولت با توجه به موضوع تکلیفی ایجاد شده در هزینههای موجود یاری رساند، اما این موضوع محقق نشد و با هزینه اتحادیه پایین دست پتروشیمی و در بستر بورس کالا و سامانه بهین یاب وزارت صنعت راه اندازی شده است.
دبیر کل اتحادیه پایین دست پتروشیمی ابراز امیدواری کرد: تا پایان امسال ابزارهای متنوعی برای رصد و کنترل بر بازار به ویژه در حوزه تعاونیهای استانی پتروشیمی فراهم خواهد شد، تا به این ترتیب بتوان در انتهای سال 97 سهم تعاونیهای پتروشیمی در اقتصاد را به 35 درصد رساند.
دّر یادآور شد: فرآیند تأمین مواد پتروشیمی در بازار شفاف بورس کالا و حضور تعاونیهای استانی مختلف در این بازار در حالی طی دو سال گذشته به کمتر از یک درصد میرسید که هم اکنون این نسبت به بیش از 20 درصد رسیده است. این موضوع نشان دهنده رشد چشمگیر تعاونیها و سهم آنها از بازار مواد پتروشیمی از طریق بورس کالا است.
وی در پایان تاکید کرد:کارگروههای مختلف تنظیم بازار مواد پتروشیمی نیز بخش دیگری از فعالیت تعاونیها است که تا پایان امسال بر اساس سیاستهای ابلاغی چشمانداز 1404 رهبری به سهم 25 درصد خواهد رسید.
- توضیحات
- دسته: بورس
معاملهگران بورس تهران امروز در حالی معاملات متعادل را به نظاره نشستند که همسو با حمایت حقوقیها از فولادسازان و معدنیها شاهد تقویت تقاضا از سوی معاملهگران حقیقی بودند، شاخص کل بازار هم با ۱۵ واحد افت همراه شد.

شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس اوراق بهادار تهران (تدپیکس) در پایان معاملات امروز دوشنبه 13 آذر ماه 96 با کاهش 15 واحدی روی رقم 90 هزار و 936 واحد ایستاد.
شاخص کل هم وزن اما با کاهش 21 واحدی عدد 17 هزار و 625 واحد را به نمایش گذاشت.
شاخص سهام آزاد شناور نیز با افزایش 80 واحدی به رقم 98 هزار و 487 واحد دست یافت.
شاخص بازار اول اما در حالی با افزایش 29 واحدی به رقم 64 هزار و 645 واحد دست یافت که شاخص بازار دوم با کاهش 246 واحدی عدد 193 هزار و 381 واحد را به نمایش گذاشت.
امروز همچنین شاخص کل فرابورس (آیفکس) نیز با افزایش یک واحدی روی رقم یک هزار و 21 واحد ایستاد.
براساس این گزارش، امروز معاملات سهام در نماد معاملاتی شرکت های ملی صنایع مس ایران با 69 واحد، سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات با 21 واحد و فولاد مبارکه با 16 واحد افزایش بیشترین تاثیر مثبت را بر محاسبه شاخص کل بورس به نام خود ثبت کردند.
در مقابل، معاملات سهام در نماد معاملاتی شرکت های هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس و گروه مپنا هر یک با 27 واحد، سرمایه گذاری سایپا با 22 واحد و پالایش نفت تبریز با 16واحد کاهش بیشترین تاثیر منفی را در برآورد این نماگر به دوش کشیدند.
ارزش کل معاملات امروز بورس تهران در حالی به بیش از 189 میلیارد تومان نمایش داده شد که ناشی از دست به دست شدن بیش از 799 میلیون سهم و اوراق مالی قابل معامله طی 56 هزار و 663نوبت داد و ستد بود.
در بازار نقدی بورس اما ارزش معاملات از 130میلیارد تومان اندکی فراتر رفت.
طی معاملات امروز نماد معاملاتی شرکتهای سرمایهگذاری صنعت بیمه، اوراق اجاره واسطه مالی اردیبهشت دوم در نماد صایتل، اوراق مشارکت طرح قطار شهری شهرداری تبریز، توسعه حمل و نقل ریلی پارسیان از سوی ناظر بازار سهام متوقف و در مقابل نماد معاملاتی شرکتهای کیبیسی، سرمایهگذاری سایپا و واحدهای سرمایهگذاری گنجینه آینده روشن بازگشایی شدند.
امروز در بازار 2 بورس تهران که به معاملات درون گروهی سهامداران عمده اختصاص دارد، 341 میلیون سهم هلدینگ صنایع معدنی خاورمیانه به ارزش کمتر از 61 میلیارد تومان کد به کد شد.
همچنین 69.5 میلیون سهم فولاد کاوه جنوب کیش به ارزش کمتر از 16 میلیارد تومان کد به کد شد.
در ایران خودرو اما 20 میلیون سهم به ارزش بیش از 5 میلیارد تومان به کدهای انتقالی سهامدار عمده انتقال یافت.
همچنین 10 میلیون سهم سرامیکهای صنعتی اردکان به ارزش 3 میلیارد تومان با تجمیع سهام از سوی سهامدار عمده به کدهای درونگروهی روبهرو بود.
همچنین 10 میلیون سهم سرمایه گذاریغدیر به ارزش بیش از یک میلیارد تومان به کدهای درونگروهی سهامدار عمده انتقال یافت.
در بیمه ملت نیز 5 میلیون سهم به ارزش کمتر از یک میلیارد تومان با معاملات انتقالی میان سهامداران عمده همراه شد.
همچنین یک میلیون از واحدهای سرمایهگذاری صندوق پاداش سهامداری توسعه با معاملات کد به کد از سوی مدیران این صندوق همراه شد.
براساس این گزارش امروز بورس تهران در حالی شاهد اصلاح نماگرهای اصلی خود به تبع غلبه عرضه بر تقاضای سهام در هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس، گروه مپنا و سرمایهگذاری سایپا بود که همزمان با تحرک بازارگردانها و تقویت تقاضا از سوی حقوقیها در گروه فولادسازان و معدنیها بازار سهام شاهد اقبال خریداران اغلب حقیقی در این گروهها همپای حقوقیها بود.
هر چند که روند معاملات سهام در بازار همچنان متعادل و توأم با روند منطقی معاملات سهام است.
دومین روز از پذیرهنویسی 100 میلیارد تومانی اوراق مرابحه کرمانموتورز برای دومین روز متوالی در بورس تهران ادامه یافت. ضامن اوراق این شرکت واردکننده خودرو بانک آینده تعیین شده است. ریسک بالای بانک آینده در نحوه بازیافت تسهیلات اعطایی در ازای چک و سفته در حالی است که این بانک از طریق جابجایی داراییها و شناسایی سود از محل فروش شرکتهای فرعی به یکدیگر سود موهوم شناسایی کرده است، به این ترتیب معلوم نیست، بانکی که در صورت اعمال نظارت سفت و سخت بانک مرکزی باید به ازای هر سهم 300 تومان زیان انباشته در پایان سال مالی 95 اعلام کند، چگونه ضامن اوراقی شده که قرار است با سود 17 درصدی یک هزار میلیارد تومان از منابع بازار سرمایه را دراختیار یک مجموعه واردکننده خودرو که این روزها با مشکلات مالی عدیدهای دست و پنجه نرم میکند بگذارد.
از دیگر رخدادهای بازار، انتشار گزارش شفافسازی هایوب و شائبههای بازگشایی نماد معاملاتی این شرکت با ابهامهای بزرگی از جمله در نحوه تملک سهام شرکتهای پارسآنلاین به مبلغ 882 میلیارد تومان بدون ارائه مبنای این محاسبات است، در عین حال نسبت بالای ارزش گذاریهای صورت گرفته نسبت به داراییهای مجموع پارسآنلاین و هایوب و لزوم شفافسازی آثار مالی آینده ناشی از استقراض بانکی، باعث شده تا علیرغم مستندات ارائه شده، همچنان هیچ گزارشی مبنی بر ارزشگذاری شرکتهای پارسآنلاین در سامانه کدال وجود نداشته باشد.
این در حالی است که احتمال بازگشایی نماد معاملاتی این شرکت در روزهای آینده همراه با شایعه تعدیل سود میتواند به حادثهای جبرانناپذیر با تبعاتی به مراتب سهمگینتر از رسوایی کنتورسازی برای بازار سهام ایجاد کند.
همچنین در سرمایهگذاری آتیه دماوند نیز برملا شدن معاملات ناشی از تملک سهام شرکت کاغذسازی کارون و سپس واگذاری مجدد آن به قیمت 63 میلیارد تومان و به تبع آن، پوشاندن زیان ناشی از فروش شرکت صنایع کاغذ پارس مورد توجه فعالان بازار قرار گرفته است.
- توضیحات
- دسته: بورس
در میانه این هفته معاملاتی حجم و ارزش مبادلات فرابورس به طور چشمگیری افزایش یافت و در حالی روز معاملاتی گذشته بیش از 219 میلیون ورقه به ارزش حدود 2 هزار و 317 میلیارد ریال در بازارهای 9 گانه فرابورس ایران دادوستد شد که امروز 13 آذرماه، معاملهگران بالغ بر 520 میلیون سهم را به ارزش بیش از 3 هزار و 159 میلیارد ریال دست به دست کردند.

بیشترین افزایش قیمت در میان نمادهای فرابورسی به نام نمادهای «کشرق» و «شتوکا» به ترتیب از گروههای استخراج زغال سنگ و محصولات شیمیایی ثبت شد. اما در سمت مقابل نمادهای مبادلاتی «ثباغ» و «کمرجان» با بیشترین افت قیمتی را به دوش کشیدند.
روز جاری مبادلات صورت گرفته در بازارهای اول و دوم به دادوستد افزون بر 418 میلیون سهم به ارزش بیش از 836 میلیارد ریال منتهی شد و در تابلوهای معاملاتی بازار پایه نیز معاملهگران، افزون بر 85 میلیون سهم را به ارزش بیش از 115 میلیارد ریال دست به دست کردند که بیشترین حجم و ارزش مبادلاتی به نماد شرکت پتروشیمی جهرم اختصاص یافت.
رصد نقلوانتقالهای اوراق تسهیلات مسکن نیز حاکی از آن است که خریداران و فروشندگان این اوراق بیش از 71 هزار ورقه را مورد دادوستد قرار دادهاند که این معاملات ارزش نزدیک به 53 میلیارد ریالی را رقم زده است.
در تابلو اوراق با درآمد ثابت شاهد جابهجایی بیش از 2 میلیون ورقه به ارزش بالغ بر 2 هزار و 38 میلیارد ریال بودیم که با مبادله بیش از 357 هزار ورقه به ارزش حدود 356 میلیارد ریال در نماد «سخاب3» بیشترین حجم و ارزش معاملاتی به این نماد تعلق گرفت.
گفتنی است نماد معاملاتی اسناد خزانه اسلامی در نماد «سخاب31» در پايان معاملات امروز دوشنبه 13 آذرماه 96 به منظور پرداخت مبالغ اسمی اين اسناد، متوقف شد.
به گفته مدیر عمليات بازار و اعضای فرابورس ايران به دلیل تصمیمات دولت مبنی بر پرداخت به موقع مبالغ اسمي اوراق سخاب31 و لزوم برنامهریزی به منظور تسويه اين اوراق در سررسید مشخص شده یعنی بیست و دوم آذرماه جاری، تمامی دارندگان اين اوراق اعم از خريداران، پيمانکاران و دارندگان اسناد خزانه اسلامي، لازم است شمارهحساب بانکي خود را به يکي از کارگزاریهای عضو فرابورس ايران اعلام کنند.
- توضیحات
- دسته: بورس
معاملات بورس تهران برای دومین روز متوالی در هفته جاری با کاهش شاخص همراه شد به طوری که نماگر تالار شیشه ای با ۱۵ واحد افت به ۹۰ هزار و ۹۳۶ واحد رسید.

** تحرک شاخص ها
بر اساس این گزارش آمارها نشان می دهد که شاخص کل با (۱۵) واحد افت به ۹۰ هزار و ۹۳۶ واحد، شاخص قیمت «وزنی - ارزشی» با (۴.۹۰) واحد رشد به ۲۹ هزار و ۱۴۶ واحد، شاخص آزاد شناور با ۸۰ واحد صعود به ۹۸ هزار و ۴۸۷ واحد، شاخص بازار اول با ۲۹ واحد افزایش به ۶۵ هزار و ۶۴۵ واحد، شاخص بازار دوم با (۲۴۶) واحد کاهش به ۱۹۳ هزار و ۳۸۱ واحد، شاخص کل هم وزن با (۲۱) واحد افت به ۱۷ هزار و ۶۲۵ واحد و شاخص قیمت هم وزن با (۱۶) واحد رشد به ۱۳ هزار و ۲۹۱ واحد رسید.
** نمادهای تاثیر گذار
افزون بر این، در روز جاری ۳ نماد «فملی با ۶۹ واحد، ومعادن با ۲۱ واحد، و فولاد با ۱۶ واحد» بیشترین تاثیر مثبت و چهار نماد «فارس با (۲۷) واحد، رمپنا با (۲۷) واحد، وساپا با (۲۲) واحد و شبریز با (۱۶) واحد» تاثیر منفی بیشترین فشار را بر کاهش شاخص وارد کردند.
** وضعیت شاخص صنایع
این گزارش اضافه می کند شاخص صنایع امروز با رشد دو شاخص و افت پنج شاخص همراه بودند به طوری که شاخص های «ذغال سنگ با ۶۷ واحد معادل ۴.۸۱ درصد به یک هزار و ۴۶۷ واحد و کانی غیر فلزی با ۲۵ واحد معادل ۱.۱۴ درصد به دو هزار و ۲۴۴ واحد» با رشد و شاخص های «کاشی و سرامیک با (۲۵) واحد معادل (۱.۱۹) درصد به دو هزار و ۱۵۹ واحد، فنی و مهندسی با (۱۱) واحد معادل (۱.۴۶) درصد به ۷۴۰ واحد، محصولات فلزی با (۳۷۸) واحد معادل (۱.۴۹) درصد به ۲۵ هزار و ۱۰ واحد، لاستیک با (۳۵۳) واحد معادل (۲.۴۴) درصد به ۲۱ هزار و ۳۹۸ واحد و محصولات کاغذ با (۳۷۸) واحد معادل (۲.۹۴) درصد به ۱۲ هزار و ۵۰۵ واحد» با ریزش مواجه شدند.
** افزایش و کاهش قیمت سهم ها
از سویی دیگر آمار رشد و کاهش قیمت سهم ها حاکی از آن است که امروز قیمت نمادهای «فایرا، وبیمه، کطبس، دعبید، وتوصا، تکمبا و کفرا» با افزایش ۴.۴۴ تا ۴.۹ درصدی بیشترین رشد را شکل دادند.
** بازگشایی و توقف نمادها
از سویی دیگر در دادو ستدهای امروز، نماد معاملاتی «سرمایه گذاری سایپا» باز و نماد شرکت «سرمایه گذاری صنعت بیمه» متوقف شد.
- توضیحات
- دسته: بورس
تسویه باقی مانده اوراق اسناد خزانه اسلامی با نماد «ذسخاب ۲» آبان ماه رقم ۱۴ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال بود که ماه گذشته به طور کامل پرداخت شد.

وی اظهار داشت: سود اوراق اجاره قطارهای مسافربری جوپار، گروه مپنا، خودروسازی سایپا، وزارت امور اقتصادی و دارایی، فولاد مبارکه اصفهان، خدمات ارتباطی رایتل، فائد بصیر، کاشی پرسپولیس و هواپیمایی ماهان به مبلغ ۸۲ میلیارد ریال به حساب ۲۸۷۲ سرمایه گذار وازیر شد.
بزرگی نهاد ادامه داد: شرکت سپرده گذاری مرکزی در ماه گذشته سود ۱۸۲۸ سرمایه گذار اوراق مشارکت لیزینگ رایان سایپا، هلدینگ خاورمیانه و شهرداری های شیراز، مشهد، تهران، کرج، کردستان و سبزوار به مبلغ ۲ هزار و ۵۹۹ میلیارد ریال را به حساب آنها واریز کرد.
مدیر مالی سمات خاطر نشان کرد: سود اوراق گواهی سپرده بانک رفاه کارگران، صندوق های سرمایه گذاری گنجینه آینده روشن، پاداش سهامداری توسعه یکم، خبرگان نفت، پارند پایدار شهر، سرمایه گذاری بادرآمد ثابت کمد و امین یکم فردا و اوراق سلف موازی برق مپنا و سنگ آهن گل گهر به سرمایه گذاران پرداخت شد.
هم اکنون سود بیش از ۸۰ مورد انواع اوراق شامل اوراق اجاره، مرابحه، مشارکت، گواهی سپرده، سلف موازی و صندوق های سرمایه گذاری که دارای سررسید ماهیانه و یا سه ماهه هستند، توسط شرکت سپرده گذاری مرکزی پرداخت می شود.
- توضیحات
- دسته: بورس
آمارهای جهانی منتشره بیانگر رشد قیمتهای جهانی کامودیتیها است؛ این موضوع از ابتدای سال تاکنون در زمینه مس، نیکل و روی به ترتیب در حدود ۱۷ ، ۱۵ و ۱۲ درصد بوده و دلیل اصلی رشد در گروه فلزات اساسی به شمار میآید.

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی، از آغاز کوچ تدریجی سپردهها از بانک ها به سوی بازارهای با بازده بالاتر از جمله بازار سرمایه خبر داد.
موسی احمدی گفت: نگاهی به وضعیت بازار سرمایه کشور حاکی از این حقیقت است که با توجه به تأثیرگذاری گروههای محصولات شیمیایی، فلزات اساسی و فرآوردههای نفتی و ویژگیهای خاص این بخشها، هرگونه تغییرات مثبت در مولفههای تأثیرگذار، رشد بازار سرمایه را به همراه داشته است.
وی افزود: مطالعات علمی در حوزه مدیریت مالی و سرمایهگذاری و تجربیات پیشین، بیانگر تأثیر غیرقابل انکار پارامترهای اقتصاد کلان، وضعیت صنعت، تغییرات در بازارهای جایگزین و اخبار و رویدادهای مرتبط بر بازار سرمایه است.
به گفته احمدی، نگاهی به روند بازار سرمایه در آبان ماه سالجاری نشان میدهد گروههای فلزات اساسی، فرآوردههای نفتی، کک و سوخت هستهای و محصولات شیمیایی از نظر ارزش معاملات، ۴۵ درصد از ارزش معاملات کل بازار و از نظر حجم معاملات، ۵۰ درصد از حجم معاملات بازار را به خود اختصاص دادهاند.
وی با اشاره به اینکه این آمار برای هفته منتهی به اول آذر ماه ۱۳۹۶ به ترتیب حدود ۵۷ درصد و ۶۷ درصد بوده است، اظهار داشت: حجم قابل توجهی از رشد بازار سرمایه از طریق این سه گروه اتفاق افتاده و ناشی از تغییرات در مولفههای ذاتی آنها است.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: آمارهای جهانی منتشره بیانگر رشد قیمتهای جهانی کامودیتیها است؛ این موضوع از ابتدای سال تاکنون در زمینه مس، نیکل و روی به ترتیب در حدود ۱۷ ، ۱۵ و ۱۲ درصد بوده و دلیل اصلی رشد در گروه فلزات اساسی به شمار میآید.
احمدی همچنین با بیان اینکه اخبار مطرح در زمینه بازار نفت، بیانگر روند رو به رشد قیمت نفت است، گفت: قیمت نفت هماکنون به مرز ۶۴ دلار رسیده و مطابق پیشبینی موسسه بلومبرگ روند افزایشی آن تا ژانویه ۲۰۱۸ ادامه خواهد یافت.
این استاد دانشگاه توضیح داد: اخبار منتشره در خصوص مذاکرات میان کشورهای بزرگ صادرکننده نفت و تحلیلهای مربوط نشان میدهد در صورت ادامه شرایط فعلی و عدم بروز رخدادهای برهمزننده بازار، این روند در چند ماه آینده باثبات خواهد بود. از سوی دیگر آن دسته از شرکتهایی که محصولات تولیدی خود را صادر یا آن را بر مبنای دلار در بازار داخلی به فروش میرسانند، نیز از روند افزایشی قیمت دلار و تثبیت آن در کانال ۴۰۰۰ تومان بهرهمند شدهاند.
احمدی افزود: پافشاری بانک مرکزی در کاهش نرخ سود پرداختی بانکها به سپردهها به عنوان رقیب بورس و همچنین سررسیدشدن حسابهای سپردهای با سود بالا و از سوی دیگر تأکید بانک مرکزی بر لزوم رتبهبندی بانکهای کشور و توجه سپردهگذاران به رتبه و وضعیت ریسکی بانکها در بهرهگیری از خدمات بانکها، موجب ایجاد اثرات روانی کوچ تدریجی سپردهها به بازارهای با بازده بالاتر شده که با ادامه شرایط کنونی و ادامه سیاستهای بانک مرکزی در آینده نزدیک تسریع خواهد شد.
به گفته این استاد دانشگاه، دستورالعملها و رویههای بانک مرکزی در زمینه اتخاذ سیاستهای انقباضی در ارائه مجوز به بانکها در تأسیس صندوقهای سرمایهگذاری و جلوگیری از صدور و ابطال واحدهای سرمایهگذاری صندوقها از طریق شعب بانکها و همچنین وقایع اخیر در زمینه ساماندهی بازار اوراق بدهی و سقوط آزاد قیمت سکه بر سرعت این موضوع افزوده است.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی اظهار داشت: فراز و نشیبها و هیجانات موجود در بازار سرمایه در سالهای اخیر موجب رخداد رفتارهای هیجانی توسط سرمایهگذاران خردی که در پس هیجانات بازار انتظار استمرار بلندمدت شرایط را داشتهاند شده و با تغییر شرایط، موجبات تحمل زیانهای زیادی توسط آنها شده است.
احمدی در پایان گفتگو ، خاطرنشان کرد: به نظر میرسد فرهنگسازی لازم در خصوص استفاده از مشاورههای مالی و سرمایهگذاری و تحلیل شاخصهای ریسک داراییهای مالی توسط موسسات تخصصی، پذیرش مفهوم ریسک و نتایج احتمالی آن توسط سرمایهگذاران و آموزش فرهنگ سرمایهگذاری به آحاد مردم در راستای استفاده از ابزارهای مالی متناسب با وضعیت ریسکپذیریشان را بیش از پیش الزامی میدارد.
- توضیحات
- دسته: بورس
معاملهگران بورس تهران امروز در حالی سبزپوش شدن نماگرهای منتخب بازار سهام را به نظاره نشستند که همزمان با تقویت دوباره بازارگردانی سهام در گروه فلزات اساسی و پالایشیها، شاخص کل بورس شیب صعودی به خود گرفت، هر چند که حجم معاملات سهام در بازار تعریفی ندارد.

شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس اوراق بهادار تهران (تدپیکس) در پایان معاملات امروز شنبه 11 آذر ماه 96 با افزایش 144 واحدی روی رقم 91 هزار و 296واحد ایستاد.
شاخص کل هم وزن اما با افزایش 31 واحدی عدد 17 هزار و 654 واحد را به نمایش گذاشت.
شاخص سهام آزاد شناور نیز با افزایش 193 واحدی به رقم 98 هزار و 750 واحد دست یافت.
شاخص بازار اول اما در حالی با افزایش 106واحدی به رقم 65 هزار و 62 واحد دست یافت که شاخص بازار دوم با افزایش 288 واحدی عدد 193 هزار و 295 واحد را به نمایش گذاشت.امروز همچنین شاخص کل فرابورس (آیفکس) با کاهش 7 واحدی روی رقم یک هزار و 23 واحد ایستاد.
براساس این گزارش، امروز معاملات سهام در نماد معاملاتی شرکت های فولاد مبارکه با 39 واحد، پتروشیمی فناوران با 29 واحد و پالایش نفت بندرعباس با 20 واحد افزایش بیشترین تاثیرمثبت را بر محاسبه شاخص کل بورس به نام خود ثبت کردند.
در مقابل، معاملات سهام در نماد معاملاتی شرکت های تاپیکو با 24 واحد، سرمایه گذاری گروه توسعه ملی با 13 واحد و پتروشیمی پردیس با 9 واحد کاهش بیشترین تاثیر منفی را در برآورد این نماگر به دوش کشیدند.
ارزش کل معاملات امروز بورس تهران در حالی به بیش از 357 میلیارد تومان نمایش داده شد که ناشی از دست به دست شدن بیش از 589 میلیون سهم و اوراق مالی قابل معامله طی 51 هزار و 211 نوبت داد و ستد بود.
در بازار نقدی بورس اما ارزش معاملات از 114 میلیارد تومان اندکی فراتر رفت.
طی معاملات امروز نماد معاملاتی شرکتهای سیمان آرتا اردبیل، سیمان درود، اوراق مرابحه گندم برای آغاز معاملات ثانویه، اوراق اجاره هواپیمایی ماهان از سوی ناظر بازار سهام بازگشایی و در مقابل نماد معاملاتی شرکتهای سرمایهگذاری شاهد، سرمایهگذاری توسعه و عمران استان اردبیل متوقف شدند.
امروز در بازاردوم بورس تهران که به معاملات درونگروهی سهامداران عمده اختصاص دارد، اندکی بیش از 37 میلیون سهم سرمایهگذاری صنعت بیمه کد به کد شد.
همچنین 15 میلیون واحد سرمایهگذاری صندوق درآمد ثابت امین یکم فردا به ارزش 1.5 میلیارد تومان به کدهای انتقالی مدیر صندوق انتقال یافت.
همچنین بیش از 11 میلیون پتروشیمی شازند به ارزش بیش از 2.5 میلیارد تومان کد به کد شد.
در مخابرات ایران نیز 10 میلیون سهم به ارزش بیش از 2 میلیارد تومان با تجمیع سهام در کدهای درونگروهی سهامدار عمده همراه بود.
همچنین 5 میلیون سهم فولاد مبارکه به ارزش کمتر از 1.5 میلیارد تومان با معاملات انتقالی از سوی سهامدار عهده به کدهای درونگروهی روبهرو شد.
براساس این گزارش، امروز بورس تهران در حالی شاهد پایان استراحت کوتاه نماگرهای خود با سبزپوش شدن دستهجمعی این نماگرها روبهرو شد که حجم معاملات سهام در کلیت بازار روندی متعادل و نه چندان چشمگیری را به نمایش گذاشت.
در این بین، تحرک بازارگردانها و صندوقهای توسعه و تثبیت بازارهای سرمایه در گروههای پیشرو از جمله پالایشیها و فولاد مبارکه باعث شد تا شاخص کل بورس به پشتوانه لیدرها سبزپوش باشد.
در بازارهای جهانی نیز در حالی قیمت هر تن مس به 6 هزار و 800 دلار در هر تن نزدیک شد که با برجا گذاشتن قیمت 6 هزار و 815 دلاری به ازای هر تن به استقبال تعطیلات دو روزه میلادی در بازارهای جهانی رفت.
حجم معاملات سهام در اغلب نمادهای معاملاتی در حالی قابل اتکا نیست که همچنان شرکت های کوچک و برخورداری از سهام شناوری پایین به ویژه در گروههای متأثر از قیمتهای جهانی و ارز با اقبال خریداران کمتعداد سهام روبهروست، بازاری که با ناامید شدن از ورود پول تازه به بازار علیرغم رکوردشکنی شاخص کل ، تنها به بودجههای برآوردی سال آینده شرکتها دلخوش کرده است.
- توضیحات
- دسته: بورس
در نخستین روز کاری این هفته علاوه بر دادوستد 231 میلیون ورقه بهادار به ارزش معاملاتی بالغ بر یک هزار و 473 میلیارد ریال در بازارهای نهگانه فرابورس، شاهد افت 7 واحدی آیفکس تحت تاثیر نماد «مارون» و قرارگیری آن در ارتفاع 1023 واحدی بودیم.

معاملهگران در تابلوهای مبادلاتی بازار پایه نیز بیش از 120 میلیون سهم را در 16 هزار و 103 نوبت دادوستدی دست به دست کردند که ارزش این مبادلات بر 169 میلیارد ریال بالغ شد.
در میان تابلوهای مبادلاتی بازار پایه، نمادهای «جهرم» و «فالوم» به ترتیب بالاترین میزان حجم و ارزش مبادلاتی را به دست آوردند.
امروز نمادهای «کپرور» و »«تلیسه» متعلق به شرکتهای فرآوری زغال سنگ پرورده طبس و دامداری تلیسه نمونه، بیشترین افزایش قیمتی را در میان نمادهای فرابورسی به همراه داشتند.
در مقابل، نمادهای «بساما» و «کپرور» با بیشترین افت قیمتی تا سقف 4.9 واحدی روبه رو شدند.
** نگاهی به تازههای بازار ابزارهای نوین مالی
امروز 11 آذرماه نماد معاملاتی «گندم 21» مربوط به اوراق مرابحه گندم به منظور آغاز معاملات ثانويه در بازار ابزارهاي نوين مالي فرابورس گشایش یافت.
همچنین روز جاری طی اطلاعیهای از سوی فرابورس اعلام شد که پذیرهنویسی اوراق مرابحه گندم در نماد «گندم2» در تاریخ 20 آبانماه 96 با قیمت یک میلیون ریال به اتمام رسیده و از این رو تاریخ رسمی انتشار این اوراق همین روز تعیین شد. علاوه بر این طی این اطلاعیه، سررسید اوراق «گندم2» روز 20 آبان 1400 و تاریخ پرداخت نخستین سود نیز 20 آبان 1397 اعلام شد.
از دیگر اخبار مربوط به بازار ابزارهای نوین مالی فرابورس میتوان به آغاز پذيرهنويسي تعداد یک میلیون اوراق مرابحه شركت كرمان موتور از فردا مورخ 12 آذرماه اشاره کرد. این اوراق به منظور تأمين مالي جهت سرمايه در گردش با قيمت اسمي هر ورقه یک میلیون ريال و با نرخ درآمد 17 درصد سالانه تا سررسيد در نماد «كرمان981» پذیرهنویسی میشود.
- توضیحات
- دسته: بورس
معاونت عملیات شرکت سپرده گذاري مرکزي درهفته گذشته بیش از 191میلیارد و 143 میلیون ریال انواع سود به 433 سرمایه گذار پرداخت کرد.

حجم معاملات حق تقدم تسهیلات مسکن در هفته منتهی به 10 آذر ماه بیش از 217 هزار برگه اوراق بود.
معاملات حق تقدم تسهیلات مسکن از سال 89 در شرکت فرابورس ایران آغاز شده است که هم اکنون بیش از 20 نماد حق تقدم تسهیلات مسکن در این شرکت معامله می شود.
براساس بخشنامه بانك مسكن، نرخ سود تسهيلات خريد خانه، فروش اقساطي و جعاله تعمير مسكن از 18.5 به 17.5 درصد كاهش يافته و مدت زمان باز پرداخت آن 12 سال تعيين شده است.
سقف فردي تسهيلات خريد از محل گواهي حق تقدم استفاده از تسهيلات مسكن در تهران ۶۰۰ میلیون ریال، در مراکز استانها و شهرهای بالای 200 هزار نفر500 میلیون ریال و سایر مناطق شهری ۴۰۰ میلیون ریال است.
- توضیحات
- دسته: بورس
دو نماد «مارون» و «زاگرس » بیشترین تاثیر مثبت بر آیفکس را بر عهده داشتند و شاخص با رشد 3.8 درصدی به 1030 ریال رسید.
